Voorstelling

Afbeelding

fotografiecircuit 2018 - Youri Dirkx

Stereo

fotografiecircuit 2018 - Youri Dirkx

 

van 30 mei tot 19 juni

Youri Dirkx studeerde Fotokunst aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Anderlecht en aan het RHoK in Etterbeek. Hij woont en werkt in Brussel. Zijn werk komt tot nu toe voornamelijk tot stand in de studio. Hij bedenkt en ensceneert ‘een werkelijkheid’ en fotografeert die.

STEREO is een reeks van 12 beelden, georganiseerd in 2 duo’s aan de linkerkant, een vierluik in het midden en opnieuw 2 duo’s aan de rechterkant. Het uitgangspunt van deze reeks zijn twee kleine figuurtjes van gips, een man en een vrouw, die ooit bovenop de taarten stonden van het communiefeest van Dirkx en zijn zus. Het mannetje is sinds lang z’n hoofd kwijt. Het vrouwtje is in tweeën gebarsten ter hoogte van de heupen.

Met deze reeks wou Dirkx deze onooglijke figuurtjes hun moment de gloire van vroeger teruggeven. Door gebruik te maken van studiobelichting en een  macro-objectief kon hij hen back in the spotlights zetten en larger than life voorstellen. Door hen te fotograferen, heeft hij tijdelijk hun verval willen stoppen.

Enkele andere kleine objecten vervolledigen de reeks: een gedroogd blad, dat Dirkx toegestuurd kreeg van iemand vanuit Italië. Een metalen blad, dat hij vond op een wandelpad van een kerkhof in Praag. Een View-Master schijfje over Firenze met o.a. De Sabijnse Maagdenroof (sculptuur door Giambologna, 1583) en Perseus die het afgehakte hoofd van Medusa vasthoudt (sculptuur door Benvenuto Cellini, 1545).

Tenslotte een gedroogde en verbrande roos. Thematisch situeert deze reeks zich op de raakvlakken tussen man en vrouw, leven en dood, natuur en cultuur, behoud en verval. Vandaar dat de beelden overwegend per duo zijn georganiseerd, vandaar ook de titel. Men kan STEREO zien als een kruising tussen een versregel en een rebus, tussen een palindroom en een Rorschachtest.

www.youridirkx.be

 

CC De Ploter kan je bezoeken

dinsdag van 8u tot 16u30

woensdag tot vrijdag van 8u tot 20u

in het weekend alleen open tijdens voorstellingen.

 

Plaats

CC De Ploter

Info

Datum
maandag, 25 juni, 2018 - 12:00

Reageer

A