Voorstelling

Afbeelding

fotografiecircuit 2019 - Jasper Léonard

tot 31 januari in CC De Ploter

fotografiecircuit 2019 - Jasper Léonard

 

Jasper Léonards passie voor beeld ontwikkelde zich vanuit een vreemd vertrekpunt, in het plezier dat hij beleefde aan het onbesuisd prutsen aan cameralenzen. Het zou de fotografie niet heruitvinden, maar het heeft hem wel gevormd tot de fotograaf die hij nu is. Zijn beelden vandaag zijn nog steeds schatplichtig aan die begindagen.

Zijn ‘lenzenproject’ lag ook aan de basis van zijn masterproef in de Beeldende Kunsten aan Sint Lucas Antwerpen in 2010. Eén van die lenzen was een 45 mm Tilt-Shiftlens, waarbij het rubber aan de lens zodanig geplooid wordt dat het beeld op bepaalde plaatsen op karakteristieke wijze aan scherpte verliest. Met het juiste onderwerp en het juiste perspectief ziet een reële scène er door dit miniatuureffect al snel geënsceneerd uit. Onze hersenen interpreteren Tilt-Shiftfoto’s onbewust als beelden van iets zeer klein. Tilt-Shift zet je als kijker op het verkeerde been, omdat je ervan uitgaat dat het een miniatuurbeeld is.

De voorbije jaren trok Jasper eropuit en richtte zijn Tilt-Shiftlenzen op het leven. Vanaf daken en kranen, kathedralen of vanuit een luchtballon - de beste plekken om het land in vogelperspectief in beeld te krijgen.

Geen enkel beeld werd hierbij in scène gezet. Het landschap ging gewoon zijn gang en hij legde het vast.

 

JASPER LEONARD

info@jasperleonard.be

 

Plaats

CC De Ploter

Info

Datum
donderdag, 10 januari, 2019 - 10:30

Reageer

A