ROCKABUL + OPTREDEN TÉRAS

BUURTCINEMA

De eerste heavymetalband in Afghanistan is District Unknown, een groep van autodidacten met meer enthousiasme dan muzikaliteit. Ze werden in 2009 ontdekt door muzikant en filmmaker Travis Beard, die hen in hun pionierstijd met de camera volgt en coacht in de ontwikkeling van hun carrière.

Hun muzikale vooruitgang is zeker niet de enige uitdaging: rockmuziek wordt door religieuze fanatici in Afghanistan gezien als een duivelse uitvinding en beoefenaars ervan zijn vogelvrij. De documentaire speelt zich dan ook vooral af in de ondergrondse muziekscene van Kabul – in bedompte oefenruimtes en huiskamers, maar ook op het bijzondere Sound Central-muziekfestival.

De faam van District Unknown reikt gaandeweg tot ver over de landsgrenzen, maar met de populariteit groeit ook het gevaar voor de bandleden, die daarnaast, net als elke inwoner van Kabul, bijna dagelijks te maken hebben met aanslagen en vuurgevechten. Is de liefde voor hun land, band en familie sterker dan de aantrekkingskracht van een normaal leven buiten Afghanistan?

Regie Travis Beard

86’ – docu-film

Achteraf bouwen een heavymetal feestje met Téras op de koer, als dat geen primeur is!

Téras is een 4-koppige metal band uit Ternat, België. Zij brengen moderne thrash metal met invloeden uit death- en black metal.  In 2016 brachten ze hun debuut album Pandora uit samen met Sideburn Records (Bark, Onmens, Your Highness, …) en Consouling Agency (Vonnis, Carneia, Brutus, Hedonist, …). Téras kreeg goede reviews, stonden in het voorprogramma van Voivod en speelden op Antwerp Metal Fest.