LE JEUNE AHMED

BUURTCINEMA

In het hedendaagse België slingert het lot van de 13-jarige Ahmed tussen de absolute idealen van zijn imam en de verlokkingen van het leven.

Wanneer Ahmed zich volledig op zijn geloof stort, herkent zijn omgeving de tiener niet meer terug. Zijn leraren maken zich zorgen om zijn extremistische interpretaties van de Koran en thuis zoekt hij ruzie met zijn moeder en zussen. Terwijl Ahmed steeds meer in zijn religie opgaat, ziet zijn omgeving met lede ogen aan hoe hij steeds verder van hen verwijderd raakt. Na een heftig incident moet Ahmed besluiten hoe ver hij wil gaan.

LE JEUNE AHMED ging in première op het Filmfestival van Cannes en won de Palm voor Beste Regisseur. De gebroeders Dardennes zijn kind aan huis bij het Franse festival en wonnen al twee keer de Gouden Palm; in 1999 met ROSETTA en in 2005 met L’ENFANT. Ook hun andere films LE SILENCE DE LORNA, LE GAMIN AU VÉLO en DEUX JOURS, UNE NUIT vielen in de prijzen in Cannes.

Compact maar indrukwekkend. Le jeune Ahmed zal u weten te ontroeren.
- De Morgen

De Dardennes steken hun nek uit. Potente, persoonlijke cinema.
- Focus Knack

Alweer een knaller. ‘Le jeune Ahmed’ mag een Dardenne grand cru genoemd worden. ‘Le jeune Ahmed’ is het werk van twee voelbaar op scherp staande filmmakers die zich opnieuw hebben geradicaliseerd tot de retestrakke filmstijl van ‘Rosetta’ en ‘Le fils’.
- Humo

 

Regie Jean-Pierre & Luc Dardenne

Met: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud

84’ – drama