HET NIEUWSTEDELIJK

GEEL HESJE

Na gelauwerde politieke stukken als ‘Angst’, ‘Hebzucht’ en ‘Groupe Diane’ duikt theatermaker Stijn Devillé in dit dubbelzinnige fenomeen van verzet en sociale strijd.

Op vrijdagavond 11 januari passeert een trucker een blokkade van gele hesjes in Luik. Eén geel hesje wil de truck doen stoppen. De beweging moet groeien. Dat moet zo’n trucker toch snappen. Het is voor hen dat we vechten. Hij gebruikt de bumper van de truck als opstapje om door de voorruit te kunnen zien. Oog in oog. Met een engelse sleutel beukt hij op de voorruit van de truck. De chauffeur schrikt en trekt op. En sleurt het gele hesje mee onder zijn wielen. De woede slaat om in angst. Dit tragische voorval vormt het uitgangspunt voor de nieuwe voorstelling.

Op scène staan oude getrouwen Sara Vertongen en Kris Cuppens naast jong geweld Pieter-Jan De Wyngaert en Aicha Sissé. De muziek wordt verzorgd door Geert Waegeman en de uitstekende zangeres en slampoëet Prisca Agnes Nishimwe.

Of dat nu klimaatjongeren zijn, de beweging van Black Lives Matter, of #MeToo. Er is iets aan het veranderen in de wereld. En daar wil ik graag theater over maken.

- Stijn Devillé