REBEL

BUURTCINEMA

Wanneer Kamal besluit zijn leven te beteren, verlaat hij België om oorlogsslachtoffers in Syrië te helpen. Maar eens aangekomen wordt hij al snel gedwongen om zich bij een gelovige militie aan te sluiten en zit hij vast in Raqqa. Ondertussen wordt zijn jongere broer Nassim thuis in Brussel een gemakkelijke prooi voor radicale rekruteerders, die hem beloven hem te herenigen met zijn grote broer. Hun moeder, Leila, vecht om het enige wat ze nog heeft te beschermen: haar jongste zoon.

De acteurs zijn stuk voor schitterend in hun rol. De ogen van Aboubakr Bensaïhi spreken boekdelen als hij almaar dieper meegesleurd wordt in de gruweldaden van IS. Hij mag niets zeggen en is een onwillige toeschouwer, maar zijn ogen zeggen alles: hij wil hier weg, en liefst zo snel mogelijk. Maar ook Lubna Azabal als de wanhopige moeder, Tara Abboud als de vrouw die Kamal toegewezen krijgt, Younes Bouab als de wrede Abu Amar, Saïd Boumazoughe als Kamals enige vriend en vooral Amir El Arbi (broer van) als de onfortuinlijke Nassim maken dat je iedere minuut van deze film gelooft.

De film ziet er fantastisch uit, vertelt een heroïsch verhaal, bevat schitterende muziek en de acteurs zijn stuk voor stuk top. Het lijkt erop dat Adil en Bilall almaar volwassener worden en met Rebel leveren ze hun beste film tot nu toe af (na een toch al schitterend parcours). De vraag is wat deze heren nog allemaal in hun mars hebben.

Regie: Adil El Arbi, Bilall Fallah

135’